Enson Yazılar

112 ACİL ''TANITIM VİDEO''

E-Posta Aboneliği

Yeni yazılarımız ve güncellenen içeriğimiz mail adresinize gelsin. !

Gizliliğinize saygı duyuyoruz

112' yi Aradığınızda Yapmanız Gerekenler

Hiç yorum yok

112 arandığında telefonun diğer tarafında direkt sağlık operatörü size yanıt verir. Sakin olun ve aşağıdaki adımları takip edin ve bu adımları şu anda okumakla kalmayıp ezberlemeye çalışın.


- Kendi güvenliğinizi sağlayın.


- Sakin olun, anlaşılır ifadelerle konuşun ve istenirse aradığınız telefon numaranızı bildirin. (Numaranızı gizlemediğiniz sürece aradığınız numara 112 tarafından görülür). 112 komuta kontrol merkezi sizin telefon numarasını gördüğü gibi size ulaşabileceği ikinci bir telefon numarasını da isteyebilir. Çünkü 112 merkezindeki nöbetçi doktorlar ambulans gelene kadar sizi yönlendirmek ve hasta hakkında diğer bilgileri almak için sizi tekrar arayabilir.


- 112'yi arama nedeninizi açıkça iletin. Yanlış bir şey söylemekten ya da rezil olabileceğiniz düşüncesiyle telefonu kapatarak aramadan vazgeçmeyin. Bir hayat kurtarılacaksa bunun ilk adımı sizin açtığınız telefonla başlayacaktır.


- Hasta / Yaralının sayısı ve sağlık durumu hakkında kısa ve net bilgi verin: Karşılaştığınız sizin ya da yardıma muhtaç kişinin ACİL SAĞLIK SORUNUNU anlatın. Geçirilmiş hastalığı veya önemli bir bilgi varsa görevliye mutlaka bildirin. Birisi mi düştü? Bayıldı mı? Kaza mı oldu? Nefes mi almıyor? Şiddetli kanaması mı var? Silahlı yaralanma mı oldu? Boğuldu mu? Etrafınızdaki insanlar toplu halde kusmaya, bayılmaya ya da öksürmeye mi başladı? Bunlar gibi net ifadeler kullanmaya çalışın. YARALI YA DA HASTA SAYISINI söyleyin. Zira bu bilgi daha fazla ambulansın yaralılara ulaşmasını sağlar.


- Çağrınızı karşılayan 112 operatörü size aksini söylemedikçe telefonunuzu kapatmayın. Tekrar aranılması ihtimaline karşı aradığınız numarayı kesinlikle meşgul etmeyin ve sakın olay yerinden ayrılmayın. - 112 merkezi tarafından sorulan sorulara net cevaplar verin. ( Sorulan sorular size daha kısa sürede ulaşılması ve hastanıza daha iyi tedavi verilmesi ile ilgilidir)


- Olay yerinin mektup adresini detaylı bildirin: Ambulans ekibinin size daha kolay ulaşabilmesi için herkesin bilebileceği cami, okul, karakol, durak, büyük marketler, belirli kavşaklar ya da yol ağızlarını belirten açık adres verin. Eğer sizin yanınızda ikinci bir kişi varsa o kişiyi ambulansı karşılamak için bu belirttiğiniz açık adrese gönderin. Bu sağlık ekibinin hastanıza ulaşmanızı hızlandırır.


- Eğer sertifikalı ilkyardım eğitimi aldıysanız 112 Ambulans Ekibi size ulaşana kadar telefondaki sağlık görevlisinin önerileri doğrultusunda ilkyardım uygulamalarını başlatın veya önerilenleri uygulayın.


- Eğer hastanın veya yaralının bulunduğu ortamda herhangi bir tehlike yoksa ve ilk yardım bilmiyosanız yaralıyı kıpırtdatmayın, hasta ve yaralıya kesinlikle bir müdahalede bulunmayın, tahmim yürütmeyin.Ambulans ekibini bekleyin.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Faydalı Bilgiler


Son Yorumlar