Enson Yazılar

112 ACİL ''TANITIM VİDEO''

E-Posta Aboneliği

Yeni yazılarımız ve güncellenen içeriğimiz mail adresinize gelsin. !

Gizliliğinize saygı duyuyoruz

Türkiye' de ASH' nin Tarihçesi

Hiç yorum yok

Türkiyede Acil Sağlık Hizmetleri:

Ülkemizde Acil Sağlık Hizmetlerinin organize olarak verilmeye başlamasının geçmişi oldukça yakındır. Hatta acil sağlık hizmetlerinin standardize etme çalışmaları hala devam etmektedir. İlk zamanlarda hastane bünyesinde hizmet vermeye başlayan ambulanslar Acil Sağlık Hizmetlerini yürütmekteydi. Ancak oldukça kısıtlı olan iletişim imkânları ve diğer olanaklar nedeniyle hizmetler çok çok kısıtlı bir bölgede verilmekteydi. İlerleyen zamanlarda ilk defa “Hızır Acil” kelimeleri telaffuz edilmeye başlanmış, İstanbul, İzmir ve Ankara'da gibi 3 büyük şehrimizde biraz daha organize olarak sağlık hizmetlerini sürdürmeye başlamışlardır 1994-95 yıllarında ilk defa 3 büyük ilde 112 ekipleri resmen kurulmaya başlamıştır. İlerleyen zaman içerisinde ambulans sayıları hızla armaya başlamış ve Diğer il merkezlerinde de 112’ler kurulmuş ve eskiye nazaran çok daha organize şekilde Ambulans hizmetlerini yürütmeye başlamıştır. 112 Hızır Acil’in ilk kurulduğu yıllarda Ambulans ekiplerinde ağırlıklı olarak Sağlık Memurları, Ebeler ve Hemşireler özveriyle görev yapmakta az bir kısmında ise Doktor bulunmaktaydı. İlk olarak 5 Temmuz 1993 de Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde Ambulans ve Acil bakım Teknikeri (Paramedik) ve Sağlık Bakanlığının 1996 yılında Acil Tıp Teknisyeni yetiştirmeye başlaması ilerleyen zamanlarda 112 Ambulanslarında bu personellerin görev yapmasında ilk adımlar olmuştur. Bu okullar 1995 (Paramedik) yılında ve 2000 (ATT) ilk mezunlarını vermişlerdir.


112 Acil Sağlık Hizmetlerinde ilk: Paramedik ve ATT’ler göreve başladılar

2004 yılının Ocak ayında ilk defa 112 Ambulanslarına görevli olarak Paramedik’ler ve ATT’ler atanmış ve bundan sonra 112 Ambulanslarına artan miktarlarda Paramedik ve ATT istihdam edilmeye başlamıştır. Bu tarihten sonra Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonları hızla artmaya başlamış Hizmet verilen alan ise sürekli genişlemiştir.


112 Acil Sağlık Hizmetlerinde ilk: Kar Paletli Ambulans hizmete girdi

2007 yılında Türkiye 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde Kar Paletli Ambulanslar görev yapmaya başlamış, zorlu iklim şartlarında da kırsal bölgelerde etkin Acil Sağlık Hizmetleri verilmeye çalışılmıştır.


112 Acil Sağlık Hizmetlerinde ilk: Helikopter Ambulanslar görevde

2008 yılında ilk olarak helikopter Ambulanslar Göreve Başladı Hizmet alımı şeklinde bu hizmet halen devam etmektedir. Şu anda ülkemizde Acil Sağlık Hizmetleri, bünyesinde barındırdığı ve özveriyle görevlerini sürdüren Sağlık Memuru, Hemşire, Ebe, Paramedik, ATT ve Doktor’lar oluşan Doktorlu(A1) ve Paramedik’li (A2) ekiplerle hizmet vermektedirler. Yine ülkemizde çapında 1000’i aşkın Acil Yardım İstasyonu ve bu istasyonlarda görev yapan 1200 ün üzerinde Ambulans bulunmaktadır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Faydalı Bilgiler


Son Yorumlar